Всяко малко населено място си има своите емблематични фигури. Сред тях бихме могли да изброим кмета, местния лекар, свещенослужител, полицай, учител, бакалията, занаятчия …като някъде между тях, но не и на последно по важност и значение роля, е заемал и все още заема местния готвач и именно точно за него ще говорим тук.

Разбира се през годините тази роля е била поверявана на все кадърни и по–кадърни хора …още повече, че в техни ръце, опит и професионализъм е била прехвърлена цялата отговорност да посрещнат с вкусна храна и изпратят доволни не малко на брой гости. 

Опознай Могилица с Ана Борова

Родена в гр. Неделино през 1961г., израства и завършва гимназия в родния си град. Казва, че в този период изобщо не е готвила. Като най–малката в семейство с три деца , никой не е разчитал на нея да ги храни, но след като на двадесет и една години се омъжва, вече в Смолян, се налага и покрай съпруга си готвач полага основа на готварските си умения. По–късно, през 1991 г. се установяват в Могилица – родно село на съпруга ѝ и десет години стопанисват местния ресторант.

Какво е кешкек?

Има храни, които се приготвят само на определени места, едно от тях е традиционното ястие кешкек. Основните му съставки – месо и пшеница, които се варят, а после се стриват до гъста, хомогенна смес, често се приема с недоверие именно заради непознаване на съставките и техниката по приготвянето му.

Свикнала с неделинската кухня представена най–вече от пилаф (ориз с месо) и родопски клин, шеф Борова споделя, че вкуса на кешкека отначало ѝ бил чужд. Но с течение на времето не само свиква с него, а и започва да се учи да го приготвя.

Не е достатъчно да наблюдаваш, казва Ани, трябва и да помагаш. Така започва и нейното готварско приключение като помощник на жена от Черешките. Но истинската самостоятелна изява се случва, след като на свикано вече могилско гости, главния готвач се разболял и се е наложило някой да го замести и жребия попада на нея. Така от чирак, през калфа, та чак до мастър шеф Ана Борова.

На свой ред, след години практика, практика и практика, Ани споделя, че занаятът ѝ има приемственост и споменава някои местни имена като Фичо, Славчо Керимски, Сенко Бомбалов, към седем – осем човека се събират. На въпроса има ли нужда от талант, някаква дарба, за да станеш добър готвач, отговаря, че тя талант е нямала, но вродената ѝ упоритост да се учи, да знае, да може, я накарало да превземе и този не лек занаят. Защото както самата тя споделя: 

“Много е трудно. Много тънкости има. Трябва да имаш силни нерви да дочакаш да се сготви яденето, което отнема близо 6-7 часа, без да се брои подготовката, която също е много важна .“ Тук е нужно да добавим, че залагането на казаните за приготвянето на кешкек става надвечер, а същинското готвене започва 2-3 часа след полунощ, като нерядко се случва да е на открито, под някакъв навес на тъмно и студено.

Трудности?

Най–много хора към днешна дата, за които Ани е приготвяла храна, е на местните ежегодни курбани – горе–долу към 1300 гости, което ще рече, че тя се нагърбва с отговорност за 12 казана кешкек и 2-3 казана супа, разбира се, тук на помощ идват вече споменатите помощници.“ Толкова много хора е хубаво, весело, но очите ти трябва да бъдат на четири. Само едно невнимание – да бръкнеш със студена лъжица или добавиш студена вода, развалят цялата храна в казана. 

Разбира се, без гафове не може, но чак такива, които да провалят някое мероприятие, е нямало“, продължаваме разговора с Ани, която си спомня за няколко екстремни случаи с проблемни казани, които точно по време на готвенето са протичали, защото са били пробити и се е налагало на момента да ги залепят.

“За мен е по–лесно да сготвя за 1300 човека, отколкото за трима или трийсет. Готвенето е математика. Ти трябва да знаеш в дадено ястие какво и колко да сложиш. По принцип се дава количество продукти за десет порции. Така е навсякъде и от там нататък трябва да преизчислиш за 1000, за 1300 от кое колко да сложиш.“

Пареник
Телешко печено
Салата

Рецепта: Ашлия

Ашлията е десерт с ориз и за декорация се използват сушени плодове.

Съставки: 1 чаша ориз , 5 чаши вода , 3 чаши захар, сини сливи, стафиди 

*Най-хубава става ашлията със сок от предварително сварени, сушени ябълки(люто), тогава вместо 5 чаши вода, използваме 3 чаши вода и 2 чаши люто.

Начин на приготвяне

   С една и съща мерителна чаша по избор , в съотношение 1 чаша ориз , 5 чаши вода , 3 чаши захар . Слагаш в тенджера водата да заври, после слагаме измития предварително ориз, след като се свари ориза, но без да се разкапва прибаваме двете чаши “люто” (сиропа от ябълките) и захарта, разбъркваме и оставяме да поври 10-15 минути. След това махаме от огъня и оставяме да се охлади, като от време на време надигмае с дървена лъжица за да се сгъсти, чак тогава разливаме в порционни купи. Когато напълно изтине го аранжираме, може да използвате също канела.

Мит ли е родопското гостоприемство, какъв е живота на израстналите в Родопите?

“Родопското гостоприемство го е имало, има го сега и ще го има пак в бъдеще. Това е гостоприемство от сърце и душа. Обикалям, виждам и знам.“

Човек може да го познаеш чрез сърце , душа и чиния .
Ана Борова

Какво сърце има, каква душа носи и каква чиния предлага. Как посреща, красива ли му е чинията, какво има в нея …“. И също: “Да се храниш семпло е удоволствие. Не да се претоварваш. Преди всичко човек трябва да яде, за да живее, а не да живее, за да яде.“

  И така, закърмена с труд още от детството по тютюневите ниви на Неделино, Ани споделя, че не разчита само на готвенето като средство за препитание, дори то по–скоро е за удоволствие, защото не е за постоянно. Освен това семейството ѝ се занимават със земеделие – сеят към 20 декара картофи и търговия – държат павилион за плодове и зеленчуци в центъра на село Могилица.

“Много трудности са минали в живота, но сме оцелели и съм благодарна на това, което сме . Всичко сме постигнали с много труд, честен труд.“. Когато е твърде притеснена, натоварена, нервна, шеф Борова заедно с кучетата си тръгва на дълга разходка в гората и макар вече да не е съвсем безопасно в нашите гори, го препоръчва като единственият добър метод за отпускане и релакс.

  Завършваме разговора с предстоящи събития, за които ще готви. “Май месец имам три бала, в три последователни седмици. На двете ще се предлага кешкек, а на другото месо с гарнитура от ориз със зеленчуци.“ И също с огорчението от това, че в Могилица няма хранително заведение, което да предлага местна, традиционна кухня за туристите, въпреки не малкото туристически дестинации и обекти за посещение.

Мойте топ предложения, които трябва да посетите

Ардин Връх

Варадското Кале

Места за хапване

Механа Аида

Комплекс

Гераница

Дядова Река

Още за традициите

За времето си в Могилица, както и в околността и по цялото поречие на река Арда, по повод женитба, раждане на дете, нечия смърт, се канели близки и далечни роднини, съселяни, познати в напълно домашна обстановка. Менюто е било няколко степенно, както е модерно да се казва днес, и основно включвало фасул чорба, кешкек или месо с лук, ашлия, родопски клин или мекици с бяло сладко, мляко.

По–интересното е, че храната се поднася на специални ниски маси,  наречени “софри”, в обща за всички голяма купа с звучното наименование “сахан”, които все още може да разгледате като експонати в местната къща музей “Конаците”. В днешното съвремие обаче по същите поводи плюс завършване на средното образование отново се канят не малко на брой близки и не толкова близки, колеги, познати в пригодени за тази цел помещения. 

Менюто вече е сведено до тристепенно и на всеки се сервира в отделна купа или чиния.

 Друго важно събитие, в което местния готвач заема главно място, е ежегодния курбан на селото. Тук вече от лека се прехвърляме в тежка категория, най–малко заради внушителното количеството храна и брой хора.