Маршрут “Крепостта-Могилица”

Варадското кале

Начална точка: Село Могилица:  ТУК

Крайна точка: Село Могилица: ТУК

Планински дял: Родопа

Дължина: 18.1км

Продължителност: 7:00-8:00 часа

Маркировка:

Денивилация: 534m

– 1514m

– 980m

Най-доброто време в годината:

ЯНУ ФЕВ МАР АПР
МАЙ ЮНИ ЮЛИ АВГ
СЕП ОКТ НОЕ ДЕК

Трудност:

средна

***Данните и препоръките ни са приблизителни. Моля взимайте предвид вашата физическа подготовка, и метеорологичната обстановка.

Паркинг:

Паркинг има при началната точка на маршрута.

Особенност: Кръгов маршрут

Изтегляне: Маршрут “Крепостта-Могилица”

Художествена разходка

Тръгваш по пътеката за крепостта и вече чувстваш с душата си как планината те прегръща. Поглеждаш нагоре и цялата ти същност се изпълва със смирение пред величието на природата.

Зелените багри пълнят очите, душата, сърцето. Тревите галят нозете ти и сякаш земята изсмуква всички тревоги. Слънчевите лъчи милват лицето ти и всичко, което чувстваш в този момент е любов – към природата, към себе си, към живота. В горската пътека те посрещат огромни дървета, чакащи от векове точно ти да минеш от там, а здравецът те дебне сред тях, сякаш да ти подари най-ценното за човека – повече здраве.

След още няколко крачки стигаш поляните и те сякаш те пренасят в безкрая на големия свят.  Продължаваш по пътя, а вятърът леко хваща ръката ти, да те заведе там – при дивите цветя, да ти покаже играта си с тях, да разнесе аромата им.., да те накара да искаш да си близо, да почувстваш онази тяхна недокосната красота… Когато им се насладиш, отново продължаваш и след малко чуваш вода. Оглеждаш се и виждаш чешма, от която струи бистра студена вода.

Нали се сещаш за онзи герой от Йовковия разказ, който цял живот мечтаел да направи себап? Е, в Родопите има много такива герои – майсторят чешми и влагат в тях не само труда, но и цялата си любов към хората и света. И след целия път си вече горе – на скалата. Чувстваш се по-близо до орлите, до облаците, та дори до божествата.

Пътеводител

Маршрутът започва от китното родопско село Могилица известно с Агушевите конаци и най-голямата дървена лъжица и бъклица в България! Информационна и указателна табела на центъра до Голямата лъжица дават старт на туристическия маршрут. Започва с изкачване на север от селото като след около километър се достига до махала Елинден от където вече се разкриват красиви гледки към Могилица и Арденския рид.

Маршрута продължава по черен, горски път като се редуват смесени гори и красиви поляни. На няколко места по пътя има чешми, а маркировката е поставена на отличителни места и показва правилния път при необходимост. Така неусетно се достига до Варад. Обезлюдено селце, високо в планината. Разположено сред китните поляни на над 1200 м н.в. От тук вече се вижда и нашата цел. Местните го наричат Варадското или Кошутското кале. Представлява скалист връх, който е бил използван през различните епохи от траките, византийците и българите.

Мястото е било  една от многото родопски крепости функционирала по време на Византийската империя, а по-късно използвана и от българите за обрана от турските нашествия. Говори се обаче, че върхът е използван по-рано и от траките.Племената, които са населявали Родопите преди хиляди години. Варадската крепост открива широк хоризонт към родопския връх Ком, Ардин връх и други красиви родопски върхове, също към села от коритото и малки махали.

Къде се намират?

Точното местоположение може да видите: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До началната точка на раходката ви може да стигнете с колата си.

С джип

От центъра на село Могилица може да се наеме джип, като шофьор ще ви закара до крайната дестинация. Стоянката на джиповете се намира тук:

Пеша

Маршрута започва от центъра на село Могилица, точната локация може да видите тук:

Такси, отстъпки, работно време?

Ако решите да изминете маршрута с кон, който включва наемането и водач на коня: При група над 4 човека 50лв на кон.

Препоръки

Подгответе се с удобни дрехи и обувки, вижте прогнозата за времето.

Предлагаме възможност за наемане и на туристически гид, който да се грижи и съпровожда вашето приключение. Какви са задълженията на туристическия гид и с какво може да бъде полезен, вижте тук:

Резервации

Може да резервирате конна езда на номер: 0877166886

При нужда от допълнителна информация, ние сме на разположение: ТУК