Античен път с.Черешево

Много много отдавна, още преди векове – по време на Римската империя, хората строили пътища в Средните Родопи, които са свързват Тракийската низина с Беломорието. Така улеснили търговията и преносът на съобщения, придвижването на военни части, както и експлоатацията на природните богатства на планината.

Дълго време тази била връзката на Филипополис, главният град на Римската империя, с други големи градове, разположени по северното крайбрежие на Егейско море и първостепенния римски път – Via Egnatia. По-късно през вековете за тези пътища се грижели от Византийската империя, Българските царства и Османската империя. Днес се пазят от нас, родопчаните. Защото чувството да вървиш по пътя, по който в Античността са вървели предците ни от Филипополис до Беломорието е неописуемо. Когато се загледаш в огромните каменни късове, прилежно подредени насред диви хълмове и гори, няма как да не се замислиш и за волята, за труда, които са вложени в направата им.

Къде се намира?

Античният път се намира на около 3.5км от село Черешево: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото.

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, с лек наклон подходящ за заслужена разходка в планината, а на края ви чака заслужена награда.

Такси, отстъпки, работно време?

Такса при посещението на “Античния път” няма, в случай че решите да посетите забележителността с кон, таксата е 50лв на кон при група над 4 човека, маршрута е за напреднали, които могат да яздят самостоятелно. При група от 4 или по-малко, езда не се организира.

Резервации

Джип може да си резервирате на номер: 0877166886

Конна езда може да се резервира на номер: 0877166886

Препоръки

Изберете да изминете целият маршрут “Карталови Присойки”, емоциите ще са доста по-наситени, а забележителностите ще се трупат неусетно. За ваше удобство и улеснение, ви препоръчваме туристически гид, който да ви разкаже за мистичните гори, останалите във времето реликви и уникалните творения на природата.