Кале Кошница

Късноантичната и средновековна крепост е разположена върху конусовиден връх от мраморизиран варовик и с нейните 1006 метра надморска височина  подксазва за сериозни стратегически позиции в древността спрямо околния ландшафт. С такива функции е била през по-ранния период от своето съществуване, когато е изпълнявала военни функции, свързани със сигурността на Смолянската крепост, разположена недалеч  оттук, както и контролиращи функции върху основните пътища през Родопите за Бяло море.

Истински интерес за любителите на историята и археологията представляват проучванията, които са регистрирали два периода на функциониране – ранен – 6 век и късен – 11-13 век. Тази датировка по думите на човека, с когото разговаряхме е била потвърдена и при проучването на съхранените в основи крепостни параклиси в южната част на крепостта.  Стените са изградени в така наречения“ двулицев  градеж“- ломени камъни, споени с хоросан. Разкрита е и външна бойна кула, която неоспоримо отново доказва  военно-отбранителните задачи на Калето.

По време на разкопките са открити свидетелства за изпозлването на върха с проходната пещера като скално светилище, превърнато в укрепление още през 5-4 хилядолетие пр. Хр.

Предпоставка за това били благоприятните природни  условия:  голям жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него, както и мекия климат и близките водоизточници

Анализът, направен от археолозите показва значително за времето си човешко присъствие на върха през късния енеолит, ранната и късната бронзова епоха, ранножелязната епоха (ХІ-VІ в. пр.Хр.), трако-римския период (І-ІІІ в.), VІ в. и ХІ-ХІІІ в.

В разчистването на растителността и откриването на крепостните зидове са участвали както екип от професионалисти, така и  две смени гимназисти по 12 души, живеещи в съседните на обекта села Смилян, Могилица, Бориково, Буката и Кошница в продължение на 4 седмици.

Къде се намира?

Крепостта се намира 7.2км от село Могилица, пътя е асфалт и всяка кола може да стигне до началната точка на маршрута. Точното местоположение на крепостта е: ТУК

Може да оставите колите си: ТУК

Как мога да стигна до там?
Пеша

Денивилацията от паркинга е 150 метъра, делят ви 1000 метъра до крепостта. За допълнителен комфорт има изградени беседки и пейки, които ще ви помогнат да преборите разстоянието.

Такси, отстъпки, работно време?

Такси:

За деца до 7-годишна възраст не се плаща такса

Учащи и пенсионери: 3лв

Възрастни: 4лв

Препоръки

Около крепостта са изградени няколко вишки, използвайте ги като наблюдателни кули, от всяка една се открива прекрасна гледка към поречието на река Арда и съседното село Кошница. Вземете си вода по пътя в непосредствена близост до мястото, на което ще оставите колите си, има павилион, от който може да си закупите храна набрана, приготвена, консервирана от местното население.

Калето в Кошница е част от маршрута “Близо до пътя”, може да бъде комбинирана и с другите забележителности от “На пътя”