Народно Читалище “България”

Народно читалище „БЪЛГАРИЯ-1937” с.Могилица, община Смолян се намира на 25 км. югоизточно от Смолян по поречието на река Арда. Читалището е създадено от група интелектуалци през 1937 година. Още от създаването си е открита библиотека , театрален състав и фолклорна група за автентичен фолклор. Библиотеката съществува и сега като през годините обогатява и обновява библиотечния си фонд. В момента разполагаме с 6613 тома книги.

Действащ проект ”ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ- БЪЛГАРИЯ” – предоставяне на нови услуги в библиотеките , да осигури свободен и равен достъп до информация, Интернет и електронни услуги за гражданите. Колективи в НЧ”България-1937”: Клуб хоро „Зорница”; Фолклорна група „Родопска зора”; Клуб ръкоделие; Клуб ”Бащино огнище”; Клуб за модерни танци; Кино клуб; Танцова формация „Дивите цветя”; Клуб за стари градски песни; Естрадно сатиричен състав; Руска група;.Действащи галерийни сбирки : Постоянна фото – изложба на дейността на самодейците при НЧ”България – 1937” от периода 1994 до 2008; Етнографска изложба „Природата, втъкана в родопските носии” ;

Детска работилница „И пак е лято” – изработване на автентични мънистени накити – гривни и гердани; Пано „Цветя и традиции в Могилица”; Дигитален архив – събиране и обогатяване с местно значение;Основната дейност на читалището през годините е да съхрани нематериалното културно наследство на нашия район. Акцента в нашата работа е опазването и популяризирането на живи традиционни форми, които са на път да изчезнат – песни, словесен фолклор, обичаи, танци, празници и др., чрез насърчаване на общуване между поколенията, като се предават на младите. Досега сме изучили и възстановили обичаите:

„ПРЕДОЙ”, ”СВАТБА”, „ПРЕСТЪПАЛНИК”, ”АДРЕЛЕЗ”, „РЕВЮ НА АВТЕНТИЧНИ ЖЕНСКИ НОСИИ”,„ПЪТЯ НА ВЪЛНАТА – ПРИРОДАТА ВТЪКАНА В РОДОПСКИТЕ ЖЕНСКИ НОСИИ”, „СЕДЯНКА – ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШЕН КУС – КУС”, „СПАСОВ ДЕН”, ”ВОДИЦИТЕ”, ”НОВА ГОДИНА”.Основната цел, която си поставяме днес е – утвърждаване на читалището, като жизнено и функционално културно-просветно средище с активни културни, информационни, социални и граждански функции.

Къде се намира?

Читалището се намира на центъра на село Могилица

Точното местоположение е: ТУК

Как мога да стигна до там?

Читалището се намира на пътя, може да стигнете до там с лека кола.

Такси, отстъпки, работно време?

Няма такса при посещението на читалището.

Работно време:

Понеделник-Петък

9:00-12:00, 13:00-17:00

Почивен ден: Събота-Неделя

Резервации

При голяма група може да резервирате посещение на читалището на номер: 0876129935

Препоръки

Изложбата е събрали едни от най-емблематични предмети на нашия бит и култура, заслужава си да я посетите и да чуете беседата. Читалището също е и място където може да оползотворите времето, ако трябва да изчакате за влизане в конака или за джип, който да ви закара до панорманата площадка “Върха”.