Тракийско светилище Расилица

Под махала Потока в село Бориково ще го намериш. Разположило се е върху скален рид. От запад – отвесни скали, от изток – по-лесно достъпно, на юг – наклон, а на север – свързан със съседния връх Челиквица. По цялото му протежение са разположени 8 тераси, които най-вероятно са дооформени или изцяло направени от човешка ръка. Единствено по тях са открити изобилно количество керамични фрагменти, датирани в елинистическата епоха (IV-I в. пр. Хр.)

От светилището има отлична видимост към в. Ком и разположеното долу с. Горна Арда.

Къде се намира?

Светилището е в близост до панорманта площадка “Върха”, и село Горна Арда. Точното местоположение: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Бориково може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

С джип

От центъра на село Могилица може да се наеме джип, като шофьор ще ви закара до крайната дестинация. Стоянката на джиповете се намира тук:

Пеша

Има 2 марширута които може да бъдат извървени пеша. Първият започва от “Широк Мост” и до там може да стигнете с кола. Разстоянието е 3км. Началото на трасето е тук:

Вторият маршрут се намира малко над село Бориково, до Бориково може да стигнете с кола и да я оставите на центъра. След това продължавате пеша до началото на маршрута, има табели и лесно ще се ориентирате:

Такси, отстъпки, работно време?

Посещението на светилището е безплатно, ако сте с личен превоз или пеша.

В случай че решите да посетите забележителността с кон, таксата е 50лв на кон при група над 4 човека, маршрута е за напреднали, които могат да яздят самостоятелно. При група от 4 или по-малко, езда не се организира.

Резервации

Джип може да си резервирате на номер: 0877166886

Конна езда може да се резервира на номер: 0877166886

Препоръки

Изберете да изминете целият маршрут “На върха”, поради непосредствената близост на всички забележителности една до друга.