Извор Лъджата с.Буката

Открай време родопчани разказват за лечебните свойства на извора. Водата лекувала всякакви кожни заболявания и брадавици, както при хората, така и при животните.

Един от излекуваните е и дядо Кетьо от Арда, който е на преклонната възраст от 87 години. Според спомените му, когато бил още мъничък – на 5-6 годинки, обръснали главата му с бръснач, тъй като тогава още нямало фризьори. Главата му, цялата, станала в рани. Всички баби в селото се втурнали да го лекуват – мазали го с най-различни билки и мехлеми, ала лек не намирали. Един ден баща му го взел и отишли при извора. Измил го баща му с целебната вода и скоро раните му минали.

В недалечното минало по Гергьовден пък момите от съседните села Буката, Могилица и Арда са се събирали за обичая Адрелез. Рано сутрин момите измивали лицата си с росата, надявайки се за щастие и плодородие. Макар да се изпълнява все по-рядко, обичаят още пази своето място тук, в Родопите.  И днес чешмата още си е там, но не само за обичаят, а за да я посещават морни пътници и хора в нужда, които често в знак на благодарност за лековитата и прохладна вода хвърлят паричка.

Къде се намира?

Извора се намира на 3км от село Могилица, в близост до село Буката, точното местоположение може да видите: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото.

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, с лек наклон подходящ за заслужена разходка в планината.

Такси, отстъпки, работно време?

Такса при посещението на “Лъджата” няма, в случай че решите да посетите забележителността с кон, таксата е 30лв на кон. Прехода е около 2-3 часа и е подходящ за начинаещи ездачи.

Препоръки

На 7-ми май е празника “Адрелез”, празник на билките. Тогава се състоят и забавите, като традиците повеляват да станеш сутринта рано и да си измиеш лицето с роса. Ще си спомняте с усмивка за това изживяване. Обикновенно се избира по-близкия до село Могилица извор.

06.05

06.05

Може да видите видео от празника: ТУК