Маршрут “Ком”

Начална точка: Село Гудевица:  ТУК

Крайна точка: Село Гудевица: ТУК

Планински дял: Родопа

Дължина: 7.09км

Продължителност: 5:00-6:00 часа

Маркировка:

Денивилация: 513m

– 1578m

– 1069m

Най-доброто време в годината:

ЯНУ ФЕВ МАР АПР
МАЙ ЮНИ ЮЛИ АВГ
СЕП ОКТ НОЕ ДЕК

Трудност:

средна

***Данните и препоръките ни са приблизителни. Моля взимайте предвид вашата физическа подготовка, и метеорологичната обстановка.

Паркинг:

Паркинг има при началната точка на маршрута.

Особенност: Кръгов маршрут

Изтегляне: Маршрут “Ком”

Пътеводител

Вариантите за изкачване на върха са няколко като най-удачен е този от селцата Гудевица и Гоздевица. До село Гудевица има асфалтов път. Преходът започва и малко след Гудевица коларски път ще ви заведе до съседното селце Гоздевица. Красиви гледки към Арденския рид с върховете Голямото Бърце, Кадор ворх и Ардин връх, а в подножието им тучните родопски поляни.

Следва местността „Езерово“ именувана така заради езерцата, които са се образували в близкото минало при обилни валежи. Сега там има чешма ( и би трябвало да се поднови заслона).Следва същинското изкачване на върха. Пътеката лъкатуши през букова гора и заобикаля големи камъни, които сякаш крият нещо под себе си. Така неусетно се достига до място, на което клоните на дърветата са оставили прозорец, през който да се насладим на красивата гледка към долината на горна Арда с прилежащите й селца, а в далечината красивите Боздак и Пирин. Още малко нагоре и достигаме малка поляна с дървена площадка. Гледката е докъде поглед стига, а в подножието на върха се вижда село Сивино. Мястото е подходящо за палатка и посрещане на изгрева.

Няколко стотин метра по-нагоре е и самия връх. Там е и малкия параклис, който местните са реставрирали и напомня за онези годините, в които хората са намирали някаква утеха тук и са усещали близостта си с боговете.

Точната локация на върха може да видите, като кликнете на бутона “Научи повече” долу.

Родопският връх Ком

Как да стигна до там?

С кон

От село Арда може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото.

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, с лек наклон подходящ за заслужена разходка в планината, а на края ви чака заслужена награда.

Такси, отстъпки, работно време?

Ако решите да изминете маршрута с кон, който включва наемането и водач на коня: При група над 4 човека 50лв на кон.

Телефон за връзка: 0877166886

Препоръки

Подгответе се с удобни дрехи и обувки, вижте прогнозата за времето.

Предлагаме възможност за наемане и на туристически гид, който да се грижи и съпровожда вашето приключение. Какви са задълженията на туристическия гид и с какво може да бъде полезен, вижте тук:

Резервации

Може да резервирате конна езда на номер: 0877166886

При нужда от допълнителна информация, ние сме на разположение: ТУК