Маршрут “На върха”

Карта на маршрут "На върха"

Начална точка: Село Могилица:  ТУК

Крайна точка: Село Бориково: ТУК

Планински дял: Родопа

Дължина: 13.7км

Продължителност: 6:00-7:00 часа

Денивилация: 534m

– 1376m

– 980m

Най-доброто време в годината:

ЯНУ ФЕВ МАР АПР
МАЙ ЮНИ ЮЛИ АВГ
СЕП ОКТ НОЕ ДЕК

Трудност:

средна

***Данните и препоръките ни са приблизителни. Моля взимайте предвид вашата физическа подготовка, и метеорологичната обстановка.

Паркинг:

Паркинг има при началната точка на маршрута.

Особенност: Кръгов маршрут

Изтегляне: Маршрут “На върха”

Панорамен поглед

Първата ви забележителност по маршрута е Панорамната площадка “Върха” село Могилица. Разположена е на 1351 метра надморска височина. Конструкцията е изградена на ръба на скалист връх, а относителната височина от реката, която се вие долу в ниското е 350 метра. Последния метър и половина е изграден от стъкло и осмелилите се да стъпят на него могат да погледнат право надолу в пропастта. Разбира се, всичко е обезопасено и подходящо за посетители на всякаква възраст.

 Гледката, която се открива от площадката е зашеметяваща. Виждат се множество селца и махали по-известни от които са: село Могилица, село Арда, село Бориково, село Черешките, село Турян и други. Виждат се също най-високият връх на Родопите – Голям Перелик, курорта Пампорово и кулата Снежанка, връх Ком, Ардин връх и дори малко от гръцката част на Родопите.

Откриването на Панорамната площадка "Върха"

Следващата забележителност е Тракийското светилище “Расилце”, то се намира над село Горна Арда в местността Расилица. Разположено е върху скален рид, който от запад е с отвесни скали, от изток е по-лесно достъпен и завършва с наклон в южния си край. В северния си край със седло се свързва със съседния връх Челиквица. По цялото му протежение са разположени осем тераси, които най-вероятно са дооформени или изцяло направени от човешка ръка. Единствено по тях са открити изобилно количество керамични фрагменти, датирани в елинистическата епоха (IV-I в. пр. Хр.). От върха се открива красива гледка към Горна Арда и Арденския дял. От запад на изток се вижда върховете Добрин връх, Ардин връх, Голямото Бърце, Ком и други.

Пещера Типеца е последната забележителност от маршрута, в нея се влиза с предварителна заявка, повече информация за нея, и как да си резервирате посещение може да откриете като натиснете на бутона “Повече информация”

Забележителностите по маршрута са:

Панорамната площадка “Върха”

Светилището

Пещера Типеца

Как мога да стигна до там?
Разходка с кон

С кон

От село Бориково може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

Разходка с джип

С джип

От центъра на село Могилица може да се наеме джип, като шофьор ще ви закара до крайната дестинация. Стоянката на джиповете се намира тук:

Разходка пеш

Пеша

Има два пешеходни маршрута. Първият започва от “Широк мост”, до който може да се достигне с кола. Разстоянието е 3км. Началото на трасето е тук:

Вторият маршрут се намира малко над село Бориково, до Бориково може да стигнете с кола и да я оставите на центъра. След това продължавате пеша до началото на маршрута, има табели и лесно ще се ориентирате:

Такси, отстъпки, работно време?

Целият маршрут изминат с джип, включващ наемането на джипа, транспорт до всяка от забележителностите, такса в пещерата и беседа: 30 лв на човек

Маршрута изминат пеш, плаща такса само в пещерата: 8лв за възрастни 6лв за деца и учащи. При организирани групи има отстъпки.

Маршрута изминат с кон, който включва наемането на коня, беседа в пещерата и водач: 60лв на човек, при група над 4 човека.

! Пещера Типеца работи само с предварителна заявка, телефонния номер може да намерите долу!

Препоръки

Подгответе се с удобни дрехи и обувки, вземете си вода и храна, защото прехода е дълъг, а няма чешми по пътя.

Предлагаме възможност за наемане и на туристически гид, който да се грижи и съпровожда вашето приключение. Какви са задълженията на туристическия гид и с какво може да бъде полезен, вижте тук:

Резервации

Може да резервирате конна езда на номер: 0877166886

Може да резервирате джип на номер: 0877166886

Може да запазите посещение на пещера Типеца на номер: 0878533063

При нужда от допълнителна информация, ние сме на разположение: ТУК