Маршрут “Падала”

Начална точка: Село Могилица:  ТУК

Крайна точка: Село Могилица: ТУК

Планински дял: Родопа

Дължина: 10.12км

Продължителност: 2:30-3:00 часа

Денивилация: 232m

– 1157m

– 925m

Най-доброто време в годината:

ЯНУ ФЕВ МАР АПР
МАЙ ЮНИ ЮЛИ АВГ
СЕП ОКТ НОЕ ДЕК

Трудност:

лесна

***Данните и препоръките ни са приблизителни. Моля взимайте предвид вашата физическа подготовка, и метеорологичната обстановка.

Паркинг:

Паркинг има при началната точка на маршрута.

Особенност: Кръгов маршрут

Изтегляне: Маршрут Падала.gpx

Художествена разходка

Тук всяко кътче разказва история. Ще минеш край старите къщи, а стените им сами ще ти прошепнат колко любов живяла е там, между тях, колко усмивки са се родили и колко деца са пораснали в двора… И животните тук ти говорят. Не, не с думи, разбира се. С очите си. Сами знаят, че погледите казват повече. Безмълвно ще те помолят да им се усмихнеш, да ги погалиш, та дори да им продумаш. Та кой не иска малко внимание?!

После ще те погълне природата. Красотата на тая планина я няма другаде. Като тръгнеш към Падала сам ще разбереш – ще поседнеш по пътя под някоя череша и ще усетиш, че сякаш тебе е чакала – чакала е да се опреш на нея, да те нагости с плода си и да те скрие сянката й от жаркото слънце. След малко и вятърът ще мине край тебе – сякаш да ти вдъхне сили отново да продължиш по пътя.  После ще стигнеш поляните – ще поискаш като малко дете да тичаш на воля в безкрайната шир. Да усетиш що е това свободата. И тичайки, ще видиш цветята наоколо. Ще се сетиш за онзи специален човек, заслужил букетче от тях. Не след дълго и чая ще видиш, набери си – най-хубавия чай е тоя, който сам си намерил. И най-сетне си стигнал чешмата, отпиваш студена вода, наплискаш лицето си и хвърляш стотинка – ей така, за здраве, мир и още добро.

Панорамен поглед

Разположен в прохладна букова гора, недалеч от село Буката лечебният извор „Лъджата” е известен сред всички местни. 

От край време се знае за лечебните свойства на водата. Говори се, че лекува кожни заболявания и брадавици, и много хора се избавили от проблемите си, измивайки се с нея.

Днес на мястото има изградена беседка, барбекю и красива каменна чешма. Леденостудената вода на извор „Лъджата” ще ви ободри и ще утоли жаждата ви.

Началото на разходката Ви ще започне от защитена местност Падала – местност Ореше – лечебен извор Лъджата – село Буката – село Могилица

Продължителност : около 3 часа пълна обиколка

В село Буката се намират и Хаджийските къщи. Подобни на Агушевите конаци в село Могилица, Хаджийските къщи са по-малки, но пък местните разказват, че са по-стари. Определено си заслужава да се видят.

Забележителностите по маршрута:

Защитена местност “Падала”

Хаджийските къщи

Извор “Лъджата” село Буката

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До началната точка на раходката ви може да стигнете с колата си.

С джип

От центъра на село Могилица може да се наеме джип, като шофьор ще ви закара до крайната дестинация. Стоянката на джиповете се намира тук:

Пеша

Маршрута започва от центъра на село Могилица, точната локация може да видите тук:

Къде се намира?

Забележителностите се намират в обхват на няколко километъра от село Могилица. Точната локация на всяка една от забележителностите може да видите, като кликните на бутона “Научи повече” горе.

Такси, отстъпки, работно време?

Целият маршрут изминат с джип, включващ наемането на джипа, транспорт до всяка от забележителностите: 15лв на човек при група от 4 човека.

Маршрута изминат с кон, който включва наемането на коне и водач: 30лв на кон.

Препоръки

Подгответе се с удобни дрехи и обувки, вижте прогнозата за времето.

Предлагаме възможност за наемане и на туристически гид, който да се грижи и съпровожда вашето приключение. Какви са задълженията на туристическия гид и с какво може да бъде полезен, вижте тук:

Резервации

Може да резервирате конна езда на номер: 0877166886

Може да резервирате джип на номер: 0877166886

При нужда от допълнителна информация, ние сме на разположение: ТУК