Църква „Свети Троица“ с.Кремене

Двама кременчани – Тодор и сина му, Христо, посетили Божи гроб в края на XIXв. Вече хаджии, спрели на връщане в Цариград и отправили молба към Българската Екзархия за издаване на султански ферман за построяване на църква в селото. Султанското позволение пристигнало през 1895г. и строежът започнал. Подготовката за построяването на храма обаче, не започнала в този момент, а цели 12 години преди получаването на този ферман. Христо помолил съселяните си да събират помощи и дарения за храма.

Така за 12 години успели да съберат 200 златни гроша, въпреки бедността. Самият строеж на църквата продължил 2 години с участието на майстори от Смолян и Пловдив и накрая била зографисана благодарение на майстори от Смолян и Неврокопско.  Храмът носи името „Света Троица“, а храмовият му празник бил определен да е на Духовден (Св. Дух), който е винаги два дни след Петдесетница.

Къде се намира?

Църквата се намира в село Кремене, то се намира на 8.4км от центъра на село Могилица. Точното местоположение на църкават може да видите: ТУК

Как мога да стигна до там?

До църквата може да се стигне с кола, имайте предвид, че пътя до там е неравен и не се препоръчва за ниски коли.

Предлагаме ви още два начина да стигнете до там:

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

Или от местност “Лучево”, която се намира няколко километъра по близо до църквата

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, може да се насладите на шумоленето на реката, а и от вятъра побутващ клоните на дърветата.

Такси, отстъпки, работно време?

Църквата може да се види отвън по всяко време, но за да ви я отворят трябва да се свържете с човека отговарящ за нея Маринела: 087 8668363

Няма такса при посещението на църквата.

Препоръки

Изберете да изминете целият маршрут “Карталови Присойки”, емоциите ще са доста по-наситени, а забележителностите ще се трупат неусетно.