Варадско кале

 Гледката, която се открива, когато стигнем крепостта е изумителна… На където и да се обърнем виждаме море от планини, а под краката ни са само отвесните скали и върховете на високите борове и смърчове. Ако трябва да изброим всички върхове, които се виждат ще трябва да отделим още доста време, но по-известните от тях са: масива на връх Голям Перелик, кулата Снежанка на Пампорово, Циганско Градище на южната ни граница, връх Ком, Ардин връх, гръцките планини Фалакро (Боздак) и Пангеон (Кушница) и други. Виждат се и няколко селца.
По време на обиколката на върха ще се видите и останки от древните зидове, служели за защитни крепостни стени.

Къде се намира?

Варадската крепост се намира на около 9км от село Могилица, има маркиран маршрут, за който може да прочетете в “Препоръки”. Точното местоположение може да видите: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото.

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, с лек наклон подходящ за заслужена разходка в планината, а на края ви чака заслужена награда.

Такси, отстъпки, работно време?

Такса при посещението на “Варадската крепост” няма, в случай че решите да посетите забележителността с кон, таксата е 50лв на кон при група над 4 човека, маршрута е за напреднали, които могат да яздят самостоятелно. При група от 4 или по-малко, езда не се организира.

Резервации

Джип може да си резервирате на номер: 0877166886

Конна езда може да се резервира на номер: 0877166886

Препоръки

Маршрут “Крепоста Могилица” е целодневно приключение, през стари букови гори, и невероятни природни образования.