Водна пещера “Голобовица”

Рядко ще се сблъскаш с преживяване като това. Водна пещера! Влизаш и си казваш: „Боже, какъв шедьовър е създала природата!“ Стъпваш бавно във водата, а тя освежава тялото ти след горещината навън. Очите ти полека свикват с тъмнината, а умът ти – с тесните пространства. Това преживяване не е за всеки – то е за онези, които обичат предизвикателствата и добрите истории, които излизат след тях.

Тая пещера е като жената – както тя се разкрива малко по малко и вечно, крие частичка от съществото си, за която никой друг не знае, то така и пещерата все още крие част от себе си, не се показва цяла пред света. И до днес с всяка следваща експедиция водолазите откриват малко повече, но все пак не успяват да достигнат края на Голубовица

* Голубовица е пещерна система на 4 нива, всяко, носещо същото име, но с поредния номер. Като много други географски забележителности в региона, носи името на птица. Хората смятали, че е обитавана от скален гълъб и оттам я нарекли Голубовица.

* Преди влизането в пещерата, освен собствените си дрехи, посетителят е екипиран с гумен непромокаем гащеризон, обезопасителна жилетка против потъване и яке тип ветровка. Снабден от пещерния клуб, не само подсигурява сигурността в пещерата, но допринася максимално за запазване на естествената телесна топлина.  

Къде се намира?

Пещерата се намира на 1км след село Кошница, посока село Могилица. До там пътят е асфалтов и може да стигнете с кола. Точното местоположение може да видите: ТУК

Може да оставите личните си автомобили на пътното уширение: ТУК

Как мога да стигна до там?
Пеша

Пътят до пещерата е тесен, планински и на около 500 метъра от паркинга. Бъдете внимателни, когато стъпвате по хлъзгавите камъни и по въжения мост.

Такси, отстъпки, работно време?

Такса: 20лв на човек

Посещението е с предварителна заявка, минимален брой хора 4.

Деца се допускат само ако са над 1.20м високи и имат задължително възрастен придружител.

Времетраене: 2 часа и 30 минути

Телефон: 0878535331

Препоръки

Препоръчително е да носите със себе си блуза с дълъг ръкав и дълъг панталон.

Всечки необходими аксесоари за покоряването на пещерата ще ви бъдат предоставяни, няма нужда да носите допълнителна екипировка.