Маршрут “Ардин Връх и Извора на река Арда”

Начална точка: Село Билянска:  ТУК

Крайна точка: Село Горна Арда: ТУК

Планински дял: Родопа

Дължина: 12.87км

Продължителност: 6:00-7:00 часа

Маркировка Извора на река Арда:

Маркировка Ардин връх:

Денивилация: 610m

– 1749m

– 1139m

Най-доброто време в годината:

ЯНУ ФЕВ МАР АПР
МАЙ ЮНИ ЮЛИ АВГ
СЕП ОКТ НОЕ ДЕК

Трудност:

средна

***Данните и препоръките ни са приблизителни. Моля взимайте предвид вашата физическа подготовка, и метеорологичната обстановка.

Паркинг:

Паркинг има при началната точка на маршрута.

Особенност: Кръгов маршрут

Изтегляне: Маршрут “Извора на река Арда, Ардин връх”

Изовра на река Арда

Пътеводител

Туристическата пътека до извора на река Арда е една чудесна идея за разходка когато сте в района на Могилица или Арда. Най-дългата родопска река, извира от подножието на Ардин връх (1730м) и само на няколко метра от границата с Гръция. До мястото има маркиран пешеходен маршрут, който е изключително панорамен и преминава през обширни поляни, от които се откриват гледки към село Горна Арда, Билянци, връх Ком, връх Голям Перелик и други. Пътеката преминава  покрай комплекс Дядова ряка, който е сгушен в подножието на Ардин връх. Там може да опитате вкусна пъстърва или друга екологично чиста храна. След комплекса пътеката навлиза в прохладна гора и така неусетно се достига до извора. Там, изпод корените на един вековен бук извира Арда – най-дългата родопска река.

Мястото е разположено на 1470 метра надморска височина. Идеално е за пикник и почивка. Красива поляна, заобиколена от високи борове с обособени места за палене на огън, беседки и заслон.

За желаещите да продължат с прехода има маркирана пътека до Ардин връх. Трябва да се преодолеят още близо 300 метра положителна денивелация следвайки пътеката, която постепенно започва да се вие по-стръмно нагоре по северните склонове на върха.

И ето, че вече сте на билото! Граничната бразда е пред вас и от върха ви делят само още няколко стотин метра. Поемете на изток и само след няколко минути ще достигнете до желаното място. За ориентир може да ви служи 92 гранична пирамида, която е разположена на върха.

Ардин връх е с височина от 1730 метра, а през него преминава българо-гръцката граница. Гледката от него е както към българската, така им към гръцката част на Родопите.

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Горна Арда може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото.

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, всяка стъпка си заслужава.

Такси, отстъпки, работно време

Ако решите да изминете маршрута с кон, който включва наемането и водач на коня: При група над 4 човека 50лв на кон.

Препоръки

Подгответе се с удобни дрехи и обувки, вземете си вода и храна.

Предлагаме възможност за наемане и на туристически гид, който да се грижи и съпровожда вашето приключение. Какви са задълженията на туристическия гид и с какво може да бъде полезен, може да видите тук:

Резервации

Може да резервирате конна езда на номер: 0877166886

При нужда от допълнителна информация, ние сме на разположение: ТУК