Панорамната площадка “Върхът”

Местните оставили труда си там, най-вече дядо Митко и дядо Велин, които са на преклонна възраст. Направили го, за да помогнат на хората да видят истинската красота, да видят Родопите. И успели.

Сега погледнеш ли от там на юг – ще видиш Ардин връх, а обърнеш ли се на север ще зърнеш кулата Снежанка и още два върха – Карлък и Момчил. На изток пък те чака връх Ком, а на запад – три села – Бориково, Черешките и Кошуте. Ако се престрашиш да стигнеш до края, през стъкления под ще видиш и отвесната скала под теб, висока 100 метра. Ти си там – на 1351м. надморска височина. Представяш ли си колко високо си? Над пътя, над горите, край птиците, край облаците… Далеч от битовизма и проблемите, но близо до боговете и до теб самия.

Къде се намира?

Площадката се намира на 9км от село Могилица до нея може да стигнете със високо проходим джип или с някоя по-висока кола, но до средата на маршрута. Вижте крайната дестинация: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Бориково може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

С джип

От центъра на село Могилица може да се наеме джип, като шофьор ще ви закара до крайната дестинация. Стоянката на джиповете се намира тук:

Пеша

Има 2 марширута които може да бъдат извървени пеша. Първият започва от “Широк Мост” и до там може да стигнете с кола. Разстоянието е 3км. Началото на трасето е тук:

Вторият маршрут се намира малко над село Бориково, до Бориково може да стигнете с кола и да я оставите на центъра. След това продължавате пеша до началото на маршрута, има табели и лесно ще се ориентирате:

Такси, отстъпки, работно време?

Посещението на панорамната площадка е безлпатно, няма такса за качването и на нея или стигането до там, ако сте със личен превоз или пеша.

В случай, че изберете да наемете джип, превоза ви ще струва:
За 4-ма или по-малко: 80лв

За повече от 4-ма по 20лв на човек.

В случай, че изберете да стигнете до там с кон:

50лв на кон.

Резервации

Джип може да си резервирате на номер: 0877166886

Конна езда може да се резервира на номер: 0877166886

Препоръки

Избягвайте горещите температури, въпреки че прехода през по-голямата си част е в гората, деневилацията е голяма и има доста стръмни участъци.

Задължитено вземете вода със себе си, понеже няма чешми по маршрутите!