Пещера Ухловица

Пещера Ухловица е проучена от пещерен клуб „Студенец“, гр. Чепеларе с ръководител Димитър Райчев. Тя е една от най-старите в Родопите – над  3 500 000 години. Двуетажна, пропастна, с дължина от 460м пещерата впечатлява с многобройните си вторични пещерни образувания. Сред сталактитите и сталагмитите силно впечатление правят дентритите – образувания, които ще ви накарат да се чувствате, сякаш се намирате на морското дъно. Благоустроената част от пещерата завършва със снежно бял варовиков водопад и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода.

  • Пещерата е отворена официално за посещения на 8. 09. 1984 г. Надморската височина при входа е 1040 м, а денивелацията  до най-ниската точка в пещерата е -25м. Температурата е постоянна  10 – 11ºС. Дължината на благоусроената част е 330 м, които се изминават по пътека и 280 метални стъпала.
  • Пещерата е обитавана от 8 вида прилепи през различните сезони на годината.
  • СНИМАНЕТО В ПЕЩЕРАТА Е РАЗРЕШЕНО САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА !
Къде се намира?

Пещерата се намира на 4км от село Могилица. До там пътя е асфалтов и може да стигнете с кола. Точното местоположение може да видите: ТУК

Как мога да стигна до там?
Пеша

До входа на пещерата се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м.

Такси, отстъпки, работно време?

Такси:

възрастни 6 лв.

за учащи 3 лв.

група по малка от 5 човека заплаща обща такса 30 лв.

Работно време:

9:00 – 17:00 – последна група в 16:00 часа !

Летен сезон (май-септември) – без почивен ден

Зимен сезон (октомври-април) – понеделник и вторник почивни дни

Пещерата работи и на официалните празници, независимо в кой ден от седмицата са !

Резервации

Посещение на пещерата може да резервирате на номер: 0878588492

Препоръки

Температурата на пещерата е 10 градуса през цялата година, подгответе си връхна дреха. Чешма има само в началото на изкачването, водата може да ви е нужна в етап от изкачването.

Пещера Ухловица е част от маршрута “близо до Пътя”, може да бъде комбинирана и с другите забележителности от “на пътя”