Проучете Агушевите конаци

Историите, разказвани през поколенията, говорят за трима майстори българи, които построили този шедьовър за богатия Салих Агуш Ага и тримата му синове. Агуш ага бил заможен – разполагал е с между 12 и 15 хиляди овце, строял мандри по Беломорието. Конаците съчетават местните строителни традиции с идеите, които придобиват по време на пътуванията си из Беломорието и на изток – например жилището разполага с вътрешни бани и тоалетни.

Те се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и са изолирани един от друг с вътрешни зидове. Несъмнено най-забележителна е кулата, разположена в югоизточната част на комплекса, която наподобява морски фар. Отвън тя е украсена със стенописи, а вътре е изпълнено от чам, орех и череша. Според легендата господарят я издигнал да облекчи мъката по морето на един от синовете си, капитан на кораб, който бил принуден да се прибере у дома, заради болест.

Любопитна подробност е, че в Агушевите конаци е била една от най-големите частни библиотеки на Балканите в края на ХІХ и началото на ХХ век. За неин основател се смята хаджи Салих Сами ефенди – внук на Агуш ага. Библиотеката съдържа около 400 тома книги, включително 94 ръкописа, както и документи на арабски и турски език  и оцелява въпреки превратностите на съдбата. Понастоящем основната част от нея се съхранява в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Къде се намира?

Конакът се намира в непосредствена близост до центъра на село Могилица, до там може да стигнете с кола или автобус. Крайната дестинация: ТУК

Такси, отстъпки, работно време?

Такси:

Деца до 7 годинки – безплатно

Цена за възрастни – 8лв

Цена за ученици/студенти – 5лв

Семеен билет с едно дете(от 7 г. до 18 г.) – 20лв

Семеен билет с две или повече деца – 24лв

Група над 16 човека възрастни – 6.50лв на човек

Група над 16 човека ученици/студенти – 4.00лв на човек

Работно време:

От 9:30 ч. до 13:00 ч. и от 13:30 ч. до 18:00 ч.

Летен сезон (01.05 – 01.11) – без почивен ден

Зимен сезон (01.11 – 01.05) – понеделник и вторник почивни дни

Резервации

При голяма група може да резервирате посещение в конака на номер: 088 939 9919

Препоръки

Бъдете готови да се изумите, колко иновативно е било семейството, и напред във времето си. Всичко там е впечатляващо и оставя траен спомен и приятна история за споделяне.

Прегледайте и другите забележителности, които се намират непосредствено до асфалтов път, като кликнете на бутона долу.