Пещера Типеце

Открита е в края на миналия век – 1978г. от спелеоклуб „Студенец – Чепеларе“. Когато през 1986г. са проведени археологически проучвания, са открити следи от човешко обитание от различни епохи. Условията, предлагани от пещерата, били чудесни за хората и в тежки за тях времена, се подслонявали там. По същото време обаче, при палеонтологически проучвания, са открити и костни останки от пещерна мечка, които сега се съхраняват в музея на „Родопския карст“ в гр. Чепеларе.

Смята се, че този вид е живял по нашите земи преди повече от 27 хил. години. При последното проучване на пещерата, направено през 2007 г., са открити и части от керамични съдове, датиращи от ранножелязната епоха – XII-IX век пр. Хр. , антична и средновековна керамика. Същата година са направени и атрактивни скални рисунки, чиято цел е да пресъздадат сцени от живота на праисторическите хора. Рисунките са авторски и са дело на художника Борис Кисьов от гр. Смолян..

Къде се намира?

Пещерата се намира на 6.5км от село Могилица, до нея може да стигнете със високо проходим джип или с по-висока кола. Вижте крайната дестинация: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Бориково може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

С джип

От центъра на село Могилица може да се наеме джип, като шофьор ще ви закара до крайната дестинация. Стоянката на джиповете се намира тук:

Пеша

Има 2 марширута които може да бъдат извървени пеша. Първият започва от “Широк Мост” и до там може да стигнете с кола.

Вторият маршрут се намира малко над село Бориково, до Бориково може да стигнете с кола и да я оставите на центъра. След това продължавате пеша до началото на маршрута, има табели и лесно ще се ориентирате:

Такси, отстъпки, работно време?

Таксата за влизането в пещерата, с включена беседа е: 8лв

Ако решите да стигнете до пещерата с кон таксата е : 50лв на кон

В случай, че изберете да наемете джип, превоза ви ще струва:
За 4-ма или по-малко: 80лв

За повече от 4-ма по 20лв на човек.

Резервации

Посещение на пещерата може да резервирате на номер: 0878533063, 0878373223

Джип може да си резервирате на номер: 0877166886

Конна езда може да се резервира на номер: 0877166886

Препоръки

Пещерата е част от маршрута: “На върха”, съветваме ви да посетите всички забележителности поради непосредствената им близост една от друга. Маршрута е уникален, комбинира букет от възхитителни панорамни гледки и пещера използвана от тогавашното население през различните епохи.