Гробът на Руфинка

Тя се казвала Руфие Чакалова и била много красива и работлива, но си отишла от този свят преди да навърши 20 години. В хубавата мома се влюбил Асан Кичуков от съседното село Надарци. Двамата били от заможни семейства сгодили се и решили да се оженят. Коварна болест обаче покосила девойката и тя починала през пролетта.

Неосъществената любов на двамата луди-млади трогнала до сълзи местните певци, които възпели Руфинкината трагедия в тъжна елегична песен. Предаваното повече от столетия предание указва, че на Руфинкиния гроб майка и засяла цветето бяла кандилка, което не се среща никъде другаде в региона. Тъкмо по него в останките на старото гробище е открита надгробната могила на споминалата се млада родопчанка.

Днес гробът и е почистен и е означен с голям гранитен блок, на който са изписани строфите на песента. Руфинкината песен се пее в Родопите повече от век и половина, но става особено популярна след изпълнението на Васил Михайлов във филма „Краят на песента“.

Къде се намира?

Гробът се намира в село Попрелката което е на 10.5км от село Могилица. До там пътя е черен и не се препоръчва за коли. Точното местоположение може да видите: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

или

От местност „Лучево“, която се намира няколко километъра по близо до надписа

Пеша

Път живописен и обгърнат от растителност, наслада за ухото е шумоленето на реката и вятъра побутващ клоните на дърветата.

Такси, отстъпки, работно време?

Няма такса при посещението.

Препоръки

Изберете да изминете целият маршрут “Карталови Присойки”, емоциите ще са доста по-наситени, а забележителностите ще се трупат неусетно.