Надарски надпис


През 1968 г. отец Димитър Василев от с. Кремене заснема древен надпис в околностите на с. Надарци, който му бил показан от  местен овчар. Дълго време се е смятало за дело на иманяри. Днес обаче се предполага, че изсечените йероглифи и знаци са тракийски, повечето – тесни и дълбоки, вероятно направени с много тънко длето.  Използвани по-стари писмени знаци, съхранени през хилядолетията, като има мнения, че тези надписи имат своите аналози в писмеността на праисторическата култура Винча, обитавала в териториите на Западна България и Сърбия (V-VI хил.пр. Хр.). Тъй като бронзът по нашите земи датира от 3 000г. пр. Хр., обаче се смята за много вероятно надписът да е от тогава. Също така съвпадения се откриват с надписите от Белинташ и Ситово. Така Надарският надпис е още едно хилядолетно свидетелство за древността на българската писменост и за ролята на дедите ни при създаването и разпространението и.

Къде се намира?

Надписа се намира по маршрута “Карталови просойки”, той има начална точка: ТУК. До началото на мршрута може да стигнете с лека кола, пътят е неравен и преобладават места, които нямат асфалт, не се препоръчва за много ниски автомобили.

Как мога да стигна до там?

Освен с лек автомобил, може да стигнете до там и с:

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

Или от местност “Лучево”, която се намира няколко километъра по близо до надписа

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, може да се насладите на шумоленето на реката, а и от вятъра побутващ клоните на дърветата.

Такси, отстъпки, работно време?

Няма такса за посещението на “Надарския надпис”

Препоръки

Изберете да изминете целият маршрут “Карталови Просойки”, емоциите ще са доста по-наситени, а забележителностите ще се трупат неусетно. За ваше удобство и улеснение, ви препоръчваме туристически гид, който да ви разкаже за мистичните гори, останалите във времето реликви и уникалните творения на природата.