Извора на река Арда

Пътят е около час, ала е час, изпълнен с удивителни гледки, свеж въздух и в компанията на песнопойни птички. Наслаждаваш се. Усещаш всеки повей, вслушаш се във всяка песен и се вглеждаш – не само в природата около теб, но и в себе си. Вървиш по горската пътечка и всичко наоколо ти показва отново и отново колко прекрасен е животът. След малко излизаш и на широката поляна. Усетиш какво беше онова – нещото, наречено „свобода“. Наблизо намераш и люлките. И качиш ли се, цялото ти същество се връща в детството – там, където си бил най-щастлив, там, където е нямало проблеми и грижи и всичко е било игра. Полюлей се, та да се разпусне тая стегната душа, дето носиш у себе си, пък после продължи нагоре. И най-сетне ще стигнеш до извора.

Колко прекрасно е само началото на всяко нещо в този свят! Началото на живота, на любовта.., началото на реката. Осъзнаваш, че Родопа не е просто една красива планина и не носи само величието си. Тя е дар. Дар сама по себе си, но и дар като всичко, което дава на хората от недрата на земята й.

*Този извор е един от 7-те извора на най-голямата родопска река. Мястото е красиво през всички сезони, а водата извираща под бука е с постоянна температура от 4 градуса С. Изворът на Арда е може би най-популярната дестинация в Коритото. Разходката до извора дори и в зимни условия е освежаваща и приятна.

Къде се намира?

Извора се намира на около 10км от село Могилица, той е в близост до Гръцката граница и точното му местоположение е: ТУК

Как мога да стигна до там?

За много ниски коли е препоръчително да оставите колите си преди да сте се качили в село Билянска: ТУК

За посетителите с по-високи коли, препоръчителното място на което може да оставите колите си е: ТУК

Посетителите с джипове и високо проходима техника, могат да стигнат до началото на пешеходната пътека, която ще ви отведе до извора: ТУК

С кон

От село Горна Арда може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото:

Пеша

Пешеходната пътека е дълга около 3км, като минава през ливади, широколистни и иглолистни гори, между дерета и склонове, деневилацията е малка и приятна за изкачване.

Такси, отстъпки, работно време?

Такса при посещението на “Извора на Арда” няма, в случай че решите да посетите забележителността с кон, таксата е 50лв на кон при група над 4 човека, маршрута е за напреднали, които могат да яздят самостоятелно. При група от 4 или по-малко, езда не се организира.

Препоръки

Маршрутите са заснети с GPS и може да свалите файловете като кликнете на бутона с маршрута долу, ще намерите линка в таблицата която се появи. След това може да ги заредите в някое от gps приложенията.

Изберете подходящо облекло за преход, по пътя на връщане може да посетите комплекс “Дядова река”. Там може да се насладите на прясна пъстърва и превъзходните готварски умения на собственика Николай.

Комплекс “Дядова река”