mountain peek and the sun is rising neer it

Приключения в планината

Всяка една от долуспоменатите забележителности е уникална по рода си и трябва да бъде разглеждана, като нещо обособено и самостоятелно. Ще ви омая Родопа планина, така че да си мислите от време на време и да търсите нейните сенки, истории и истински добрите, заслужаващи уважение хора!

Панорамна площадка “Върхът”

“Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял България!”. Качиш ли се, ще видиш защо Вазов е мислил така. Можеш да си сигурен, че красотата на Родопите ще те накара да се влюбиш в тази планина.

Пещера Типеце

Малка, ала завладяваща. Скатана там – някъде измежду почти забравените родопски села. Ще те пусне да влезеш в сърцето й и да разбереш нейната история.

Карталовият камък

„Крила, крила да имах!… та щях към вас да хвръкна, Родопи горделиви“. Щом стигнеш, щом зърнеш красотата на планината, щом видиш „карталите“, ще се прокрадне мисъл от строфите на Вазов – ще искаш крилете на орлите, за да се завръщаш там отново и отново.

Пещера Ухловица

Пещерата е част от 100-те Национални туристически обекта, и една от най-старите пещери в Родопите на възраст над 3.5 милиона години.

Варадско Кале

Представлява скалист връх, който е бил използван през различните епохи от траките, византийците и българите. Мястото е било  една от многото родопски крепости функционирала по време на Византийската империя

Пещера Надарска

Както повечето пещери в Родопите и Надарска е образувана в мрамори. Тук обаче, карстовите процеси са действали с пълна сила през изминалите хилядолетия. С дължина от едва 55 метра, пещерата се нарежда сред най-богатите на вторични пещерни форми. 

Кале Кошница

Високо е – на върха на хълма. Над Проходна пещера. Оттам се вижда и селото, обгърнато от планината. И къщите, които са като гъби, събрани в кошничката на някой приказен герой.

Античен път с.Черешево

Тук, в Родопите, всяко нещо разказва история – дърветата, листата им, та дори и камъчетата по античните ни пътища. Да, богати сме – на щастие, на любов, на гледки, даже на антични пътища.

Римски мостове

И мостовете ни не са обикновени. Римски са. Преживели са векове. По тях са минали хиляди хора. А те са още тук – все така здрави и готови да ни преведат през реката.

Каньона Гърлото с.Кошница

Ако в Родопите някога е имало самодиви, то със сигурност са се криели тук.

Извор Лъджата – Буката

Магията на Родопа е навсякъде – измежду вековните дървета, през скалите и в речните извори… И в Лъджата се крие тая магия – мястото на една лековита вода и десетки лични истории.

Извора на Арда

Цял живот за хората повтарят, че трябва да помнят от къде са тръгнали. Родопчани вярваме, че така е и с реките – колкото й да гледаш меандрите на Арда, няма да усетиш дълбочината й, докато не узнаеш отде иде.

Защитена местност „Падала”

Местността е заета от иглолистни и широколистни насъждения на възраст 130-170 години с обща площ около 200дка,

Родопският връх Ком

Гледаш го върха – уж един от многото в Родопите. Изкачиш се, а то не му е само гледката. Има си предания, легенди.., има си история

Тракийско светилище Расилица

Имаме си върхове и кътчета за отдих. Имаме си гледки и скатани местенца. И светилище си имаме тук. Тракийско. Расилица.

Продължи да проучваш

women dresed with red traditional rhodope clothes

Изкуство и култура

group of men and kids looking at mountains

Приключения в планината

men in boat in cave

Екстремни преживявания

Бърз достъп