Родопският връх Ком

По леко стръмна пътека през буковата гора, с малко усилие ще достигнеш до него. Много са легендите и преданията за родопския връх Ком. Величественият планински хребет привлича не само археолози, а и иманяри, които ровят за съкровища, изследователи и любители на чудесата. Всички са убедени, че върхът е свещен – не само защото там е открито древно светилище.

Част от преданията са свързани със заровено антично съкровище от Древна Гърция, други пък разказват за скрито имане на разбойници, а трети – за гърне с хайдушки пендари. Някои археолози смятат, че именно тук е мястото на светилището на Дионис, хората от селата пък разказват за подземна църква, служела и за скривалище на българите по време на помохамеданчването.

Днес на самия връх се е сгушил малък параклис, посветен на апостол Петър и възстановен от местните хора. И в днешно време местните хора спазват традицията да се качват там на Петровден, за да се помолят за здраве и благоденствие. 

Къде се намира?

Маршрута преминава през малките родопски селца Гудевица и Гоздевица, сгушени в подножието на върха!

Точното местоположение е: ТУК

Как мога да стигна до там?

С кон

От село Могилица може да използвате възможността да си направите разходка с кон. До там може да стигнете с колата си и да я оставите на центъра на селото.

Пеша

Пътя до там е приятен, живописен и обгърнат от растителност, а на края ви чака заслужена награда.

Такси, отстъпки, работно време?

Такса при посещението на връх Ком няма, в случай че решите да посетите забележителността с кон, таксата е 50лв на кон при група над 4 човека, маршрута е за напреднали, които могат да яздят самостоятелно. При група от 4 или по-малко, езда не се организира.

Препоръки

Ако търсите маршрут за приятна разходка пеша или с кон сте намерили правилния, повече за маршрута може да видите тук: