Опознай Могилица с Марк Янц

Как се озова тук?

Дойдох случайно, почувствах се добре на това място и сега нямам никакво намерение да се връщам обратно във Франция. Чувствам се щастлив тук!

Как стигна до тук?

2007 година реших да мина с колело маршрута Сантиаго де Компостела. И по пътя се отправих към Букурещ по покана на мои приятели, след това подкарах колелото към Русе и реших да го разгледам и взех, че останах за цял месец там, а после се озовах в село Нова Черна, собственика там ми каза, че е абсолютно задължително да посетя и Родопите.

Какво първо видя като пристигна в Могилица и как се почувства?

Много ми е трудно да го обясня и затова ще ти кажа само, че аз обожавам планина, а тук планините все още са запазили дивотията си, колкото до хората, хората тук са много бедни на пари, но са богати в сърцето си. И ето как реших да се върна във Франция, да продам апартамента си и да заживея тук завинаги.

Какво работи във Франция?

Работих 36 години като доктор, но в началото на 2007 година се разболях сериозно и претърпях няколко операции, трябваше да спра да работя, което беше много трудно за мен, обичах работа си. В крайна сметка реших да се пенсионирам защото не можех повече да се подлагам на този стрес. Предпочитам сегашния си живот, толкова е по-простичко всичко тук.

Как те приеха хората тук, когато дойде?

В началото си мислеха, че съм турист, дошъл тук за не повече от седмица, а после ме гледаха странно, когато разбраха, че ще остана. После си казах, ако искаш да се разбереш с тези хора, ще трябва да започнеш да им помагаш по някакъв начин. Сега работя в гората, в къщите им, работя много и те наистина ме приеха, какво повече мога да искам? 

Сега с какво се занимаваш тук?

Помагам, с каквото мога на хората, понякога съм на полето, някой път участвам в дърводобива, самият аз имам градинка, за която се грижа. Гледам картофи, фасул, лук.

Мойте топ предложения!

Пещера

Ухловица

Пещера

Типеца

Пещера

Надарска

Панорамна площадка “Върха”

Къде да хапнеш?
Комплекс “Дядова река”
Повече българин или повече французин се чувстваш?

Щом съм решил да напусна Франция завинаги, значи съм Българин. Единственият ми проблем е езикът, българският наистина ми е много труден, но ще го науча, каквото и да ми коства.