Изкуство и култура

„Изкуството да бъдеш щастлив е способността да се наслаждаваш на това, което имаме“ казал преди време един писател. И щом идеш в Родопите, ще си най-щастлив. Ще докоснеш до миналото през стените на старите къщи. Ще оцениш труда в шевиците на традиционни носии. Ще се потопиш в историите на родопските песни, танцувайки тамошни хора. И точно така, чрез тези малки неща, ще разбереш що е това изкуството и как да бъдеш щастлив.

Агушевите конаци

Построени са така, както само родопски майстор би могъл да ги направи. От далечната 1843г. та чак до наши дни продължават да пишат историята си на единственият запазен късно средновековен замък на Балканския полуостров.

„По пътя на вълната „ – НЧ“България-1937“

Малко сме хората, ала културата ни е голяма! В читалището си уважаваме съвременното изкуство, но и пазим магията на онова почти забравено нещо – традицията. Танцуваме и се надпяваме, плетем и бродираме, че даже и театър играем!

Изложба в село Кремене

Това което е било неизменна част от живота на местните хора, стои на старите рафтове готово да разкаже на всеки посетител, как е съхранил и направил живота на човек по-лесен.

Църква „Свети Троица“ с.Кремене

В този край на милата ни родина освен ценностите и обичаите, хората пазели и религията си. Освен, че има интересна история църквата „Св. Троица“ е и една от малко в района на горното поречие на река Арда.

Гробът на Руфинка

Чувал ли си народната песен? Песента за една несбъдната любов и една мома, рано отишла си от света. Песента за Руфинка. Тази любов, тази песен и тази мома живеят тук – в Родопите.

Надарски надпис

Земите тук са едни от най-хубавите. И хората знаели това още 3 000 години пр. Хр., може би точно по тази причина ни оставили като наследство надпис, изсечен в скалата.

Дървената лъжица в село Могилица

Освен всичко, родопчани държат на думата си. И щом обещаят нещо или пък се хванат на бас, то знай – това ще стане. Така и дошла идеята за най-голямата дървена лъжица в света – от един бас, един майстор и малко жажда за ракия.

Изложба базар на народни занаяти

Изложбата се намира на центъра на селото, като там може да видите разнообразие от предмети произведени от местни майстори или благи креативни хора.

Продължи да проучваш
women dresed with red traditional rhodope clothes

Изкуство и култура

group of men and kids looking at mountains

Приключения в планината

men in boat in cave

Екстремни преживявания

Бърз достъп